Vesti
AME prihvata opremu iz IPA FOODS programa za zaštitu od poplava

AME prihvata opremu iz IPA FOODS programa za zaštitu od poplava

Napravljeno dana 12/10/2020
Nakon razvoja u okviru programa IPA FLOODS, Kosovo i druge zemlje korisnice su opremljene

sa alatima i pomoc´nim delovima za zaštitu od poplave kao što su: pumpe velikog kapaciteta sa prikolicama, pregrade, punila za pesak, poljski šatori, držaci vode i drugi dodatni alati. Ova oprema koju je dobila Agencija za upravljanje vanrednim situacijama deo je Programa Lot 2 koji se bavi modulima za pumpanje velikog kapaciteta i preprekama za zaštitu od poplava.

Alati za doniranje i oprema sa gore pomenutim modulima bic´e deo medunarodne vežbe koja c´e biti organizovana u Hrvatskoj, gde se ocekuje ucešc´e svih zemalja zapadnog Balkana i Turske. Ova terenska vežba bic´e organizovana od 9. do 13. oktobra 2017. godine u Varaždinu (Hrvatska) pod pokroviteljstvom Hrvatskog organa civilne zaštite ciji je cilj testiranje regionalne saradnje i interakcije izmedu multinacionalne Civilne odbrane za pumpanje velikog kapaciteta i barijera koje su stvorene i obuceni u okviru Programa Lot 2.

Takode, održana je obuka o upotrebi ovih uredaja i njihovo testiranje je održano 6. i 7. septembra 2017. godine od strane konzorcijuma IPA FlOODs u prostorijama AME. Svrha ove obuke bila je osposobiti kosovski tim za upotrebu ove opreme pre putovanja sledec´eg meseca na terensku obuku u Hrvatsku.